Catalunya activa nous ajuts per a la rehabilitació d’ edificis, sota el marc del Programa PREE 5000.
 
La quantia dels ajuts anunciats per l’ Institut Català de l’ Energia és de 5,5 milions d’ euros, i estan adreçats a edificis existents de qualsevol ús. Ara bé, les actuacions subvencionables han de complir unes condicions, entre les quals cal destacar una reducció del consum d’ energia primària no renovable del 30%.
 
Repassem algunes claus d’aquestes subvencions a la rehabilitació d’edificis que ja són una realitat a la regió:

Si desitja canviar les portes o finestres de la seva llar. Contacte amb nosaltres

Si necessites portes o finestres d’alumini personalitzada contacta amb nosaltres, som fabricants d’alumini a Tarragona
 

Quan es pot demanar i on?

Les subvencions es van convocar a la Resolució ACC/344/2022, de 16 de febrer, tot i que el termini de sol·licitud de les ajudes va arrencar el passat 22 de febrer de 2022 i es mantindrà obert fins que s’esgoti el pressupost de 5,574 milions d’euros o, en el seu d’un sol ús, fins al 31 de desembre de 2023.
 
Els destinataris interessats a rebre les ajudes poden presentar la sol·licitud telemàticament mitjançant signatura digital a través de la pàgina web de la Generalitat. Les sol·licituds s’atendran per ordre de presentació.
 

El programa d’ ajut convocat

Segons recorda l’Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres (ASEFAVE), el Programa PREE 5000 s’emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència del govern espanyol i en l’estratègia nacional de repte demogràfic per donar suport a la rehabilitació energètica en edificis residencials i no residencials mitjançant millores de l’eficiència energètica i la incorporació d’energies renovables. Els ajuts s’ adrecin a edificis existents construïts abans del 2007 en municipis i nuclis de menys de 5.000 habitants.
 
“Aquestes ajudes presenten una oportunitat per als propietaris que facin rehabilitacions integrals o reformes per millorar l’eficiència energètica de l’edifici, que busquin reduir el consum energètic, millorar l’aïllament i el consum de calefacció i refrigeració o bé per a la protecció contra incendis, entre d’altres”, afirma ASEFAVE.
 
Es presta especial atenció a les actuacions en l’ envolupant tèrmica, com façanes, proteccions solars i finestres.
 
 

Objectius i requisits

Els ajuts estan adreçats a edificis complets existents (opció A del programa) i a edificis de qualsevol ús: habitatge unifamiliar, edificis de residència col·lectiva i edificis amb qualsevol altre ús (administratiu, sanitari, docent o cultural) que estiguin ubicats a qualsevol dels municipis de repte demogràfic a Catalunya. Quant a la tipologia de les actuacions, les ajudes es podran sol·licitar tant per a millorar l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica com per a la millora de l’eficiència energètica i ús d’energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària.
 
Com a requisit tècnic imprescindible, les actuacions subvencionables hauran d’aconseguir, de manera justificada, una reducció del consum d’energia primària no renovable del 30 % respecte a la situació de partida. Per a això serà necessari presentar el certificat deficiència energètica de l’ edifici existent abans de l’ actuació i el certificat deficiència energètica de l’ edifici acabat quan s’ hagi completat la rehabilitació.
 
A més, la classificació energètica de l’ edifici s’ haurà de millorar, com a mínim, en una lletra respecte a la classificació inicial de l’ edifici en l’ escala d’ emissions de diòxid de carboni per any.